Kompozit Hasar Tolerans Testleri Hizmetlerimiz (Composite Damage Tolerance Testing Services)
Yüksek mukavemet ve dayanıklılık özelliklerine rağmen, kompozit malzemeler hizmet içi hasara karşı hassastır. Riski azaltmak ve malzemenin amaca uygun olmasını sağlamak için kompozit hasar toleransını (composite damage tolerance) anlamak çok önemlidir.
Kompozit yapılar, üretim veya hizmet sırasında hasar görebilir ve bu hasarlar sonraki incelemelerde her zaman görünmez.
Malzeme Test, üreticilere kompozit malzemelerinin hasar toleransı ve direnci ile servis sırasında bu hasarın nasıl artabileceği hakkında daha fazla fikir veren çeşitli test yöntemleri sunar. Yaygın olarak kullanılan iki yöntem, düşme ağırlığı darbe testi (drop weight impact testing) ve kırılma tokluğu testidir (fracture toughness testing).
Kompozit Düşme Ağırlığı Darbe Testi (Composite Drop Weight Impact Testing)
Düşme ağırlığı darbe testi (drop weight impact testing), malzemenin farklı darbe enerjilerine karşı hasar direncini değerlendirir. Yöntem, bilinen bir kütlenin, bir kompozit numunenin yüzüne dik olarak, bilinen bir yükseklikten düşürülmesini içerir.
Darbe testi (impact testing), bir kompozitin darbe hasarına karşı direnci hakkında bilgi sağlar ve hasar toleransını belirlemek için Darbeden Sonra Basma (compression after impact) (CAI) testiyle birlikte kullanılabilir. CAI sonuçları, bir darbenin malzemenin sonraki sıkıştırma mukavemetini nasıl etkilediğini göstermektedir.
Darbeden sonra, tahribatsız muayene yöntemleri, hasarlı alanın derinliğini ve boyutunu ölçmeye yardımcı olur. Zor Görünür Darbe Hasarı (achieving barely visible impact damage) (BVID) elde etmek, bir kompozitin artık amaca uygun hale gelmeden önce tolere edebileceği güç seviyesi hakkında fikir verir.
Kompozitlerin Kırılma Tokluğu Testi (Testing the Fracture Toughness of Composites)
Kompozit malzemeler, geleneksel olarak üretilen malzemelere göre daha düşük kalınlıkta çekme (through-thickness tensile) ve kayma mukavemetine (shear strength) sahiptir, bu da düzlem dışı yüklemenin delaminasyona neden olabileceği anlamına gelir. Laminar mukavemetten bağımsız olarak, kırılma tokluğu (fracture toughness), delaminasyonun daha fazla yayılma olasılığını belirleyen bir özelliktir.
Kompozitlerin kırılma tokluğu testi (fracture toughness of composites testing), hizmet içi bir çatlağı simüle eden ön çatlaklı bir numunenin (örneğin, laminatın içine gömülü bir ayırma filmi) kullanılmasını içerir. Test sırasında, ya Mod I (çatlak açma), Mod II (çatlak kesme), Mod III (çatlak makaslama) kullanılarak çatlak yüzeylerini ayırmaya zorlamak için bir yük uygulanır. Bazı test standartları, Mod I ve Mod II çatlak büyümesinin kombinasyonu gibi karma modların kullanılmasını gerektirir.
Malzeme Test Kompozit Hasar Tolerans Testi
Malzeme Test’in test uzmanları, kompozit hasar toleransını ve dayanıklılığını değerlendirmede geniş bir deneyime sahiptir. Kompozitlerinizin ilgili endüstri ve özel test standartlarının gereksinimlerini karşıladığından emin olmak için özenle çalışıyoruz.
Kompozitlerin hasar toleransı testi (damage tolerance testing of composites) hakkında daha fazla bilgi almak veya fiyat teklifi istemek için hemen Malzeme Test ile iletişime geçin.
Kompozitlerin Hasar Toleransı Testlerinde Kullandığımız Standartlar:
AITM 1.0010 test, AITM 1.0005 test, AITM 1.0006 test, AITM 1.0053 test
ASTM D7136 test, ASTM D7766 test, ASTM D5528 test, ASTM D6115 test, ASTM D6671 test, ASTM D7905 test
EN 6038 test, EN 6033 test, EN 6034 test
ISO 25217 test
Kompozit Hasar Tolerans Testi (PDF)