Peel Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Peel Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

 

Bir yapıştırıcı ile birbirine bağlanmış iki alt tabaka arasında peel testi gerçekleştirilir. Substratlar hem esnek olabilir hem de biri esnekken diğeri sert olabilir. Yapıştırıcının kendisi genellikle, bir çelik plakaya karşı yerleştirilmiş bir bant parçasının alt tarafında yer alan yapıştırıcı gibi, iki alt tabaka arasında ince bir tabaka şeklini alacaktır.

 

Peel Testlerinin Amacı Nedir?

Genel olarak bir peel testinin amacı, malzemenin yapışma mukavemetini veya iki malzeme arasındaki yapışkan bağın gücünü belirlemektir. Yapıştırıcı uygulandıktan sonra numunelerin birbirinden ayrılmaya karşı direncinin bir ölçüsü olduğundan, bu yapışkan mukavemeti, bir malzemenin "yapışkanlığı" olarak adlandırılabilir. Bu ölçülen değer daha sonra yapışkan bağın uygulama için yeterince güçlü veya çok güçlü olup olmadığını ve farklı bir yapıştırma veya bağlama işleminin gerekli olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir.

 

Yaygın Peel Testleri Nelerdir?

Yapışma mukavemetini ölçmek için en yaygın peel testi türleri T-peel, 90 derece peel ve 180 derece peeldir. T-peel testi, birbirine yapıştırılan ve peel testi çenelerine yerleştirilen iki esnek substrat üzerinde gerçekleştirilen bir tür çekme (tensile) testidir. Öyle ki bir substrat yukarı, diğeri ise yapıştırılan alana yatay olarak yapışır, böylece tüm kurulum "T" şekli oluşturur. 90 derece test, esnek (bant) ve sert alt tabaka (plaka) arasındaki yapışma mukavemetini belirlemek için 90 derecelik bir peel testi fikstürü gerektirir. Bu testte plaka yatay olarak uzanır ve bandın tutulan ucu dikey olarak yapışır (plaka bir "L" şekli oluşturacak şekilde). 180 derece test, bant ile plaka arasındaki bağlanan alanın, plakanın serbest ucu bandın altından ve serbest ucundan tutulurken, peel testi tutamaçları arasına dikey olarak yerleştirilmesi dışında 90 derece peel testine benzerdir (sıkı bir "U" şekli oluşturacak şekilde üstten kavranır).

 

Peel Testlerinde Kullanılan Malzeme Türleri Nelerdir?

İki esnek alt tabakanın veya esnek ve sert bir alt tabakanın bağlanmış yüzeyi arasındaki yapışma mukavemetini ölçmek için yaygın olarak peel testi kullanılır. Esnek substrat genellikle bant, film, ince plastik materyal, kauçuk veya diğer polimerlerden oluşurken, sert substrat genellikle sınırlı olmamakla birlikte bir tür metal, sert plastik veya kompozit ile yapılır. Bu malzemelerin test edildiği koşullar, test sürecini yönlendirmek için kullanılan standart test yöntemine bağlı olarak çeşitli ön işlem, sıcaklık ve test hızı kombinasyonlarından oluşur.

 

Peel Testlerinde Uygulanan Test Standartları Nelerdir?

ASTM B533 Peel Metal Coating Test Equipment

ASTM C794 Adhesion-in-Peel Elastomeric Joint Sealants Test Equipment

ASTM D1781 Climbing Drum Peel Test Equipment for Adhesives

ASTM D1876 T Peel Resistance Test Equipment for Adhesives

ASTM D2979 Tack Adhesive Testing Machine

ASTM D3167 Peel Resistance Adhesives Test Equipment

ASTM D3330 - Peel Adhesion Pressure Sensitive Adhesive Tapes

ASTM D429 - Rubber to Metal Adhesion Test Equipment

ASTM D5170 T Peel Strength of Hook and Loop Touch Velcro Fasteners

ASTM D6252 90 Degree Peel Adhesion Equipment for Pressure-Sensitive Label Stocks

ASTM D6862 90 Degree Peel Resistance Test Equipment for Adhesives

ASTM D903 180 degree Peel Strip Strength of Adhesive Bonds

ASTM F88 Seal Strength Testing Equipment for Flexible Barrier Materials

ISO 4578 Peel Resistance Testing Adhesives

FTM-1 Peel adhesion (180 degrees) test equipment

PSTC-101 Peel Adhesion Test Equipment for Pressure-Sensitive Tape (PSA)

 

Peel testleri hakkında kafanıza takılan sorular ve merak ettikleriniz için hemen Malzeme Test ile iletişime geçin.

 

Peel Testleri (PDF)

 

 

Paylaş: