Tear (Yırtılma) Testi Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Tear (Yırtılma) Testi Nedir ve Nasıl Uygulanır?

 

Bir tear (yırtılma) testi, "yırtılma" olarak bilinen kısmi bir kırılma veya kopma içeren bir malzemeye, malzemeyi tamamen koparmak için kuvvet uygular. Bu uygulama, test numunesini bir çekme testi makinesine (tensile testing machine) yerleştirerek yapılır. Böylece kırığın bir tarafındaki bölüm yukarı çekilir ve diğer taraftaki bölüm aşağı çekilir. Daha sonra, yırtılma numunenin tamamı boyunca yayılıncaya ve iki bölüm birbirinden tamamen ayrılana kadar sabit bir yük uygulanır.

 

Yırtılma (Tear) Testinin Amacı Nedir?

Bir tear testinin genel amacı, malzemenin ilk yırtılmanın büyümesine veya "yırtılma direncine" direnme kabiliyetini belirlemektir. Bir malzemenin yırtılma direncinin değeri, genellikle yırtılmayı tamamlamak için gereken kuvvet olarak kabul edilir. Bu sayede malzemenin içinden tamamen geçerek iki bölüme ayrılır. Bu özellik, kasıtlı olarak veya başka şekilde kısmi bir kopmaya maruz kalabilen esnek malzemeler kullanan uygulamalar için özellikle önemlidir.

 

Yırtılma (Tear) Testi Türleri Nelerdir?

Tear testlerinin çoğu statik olarak gerçekleştirilir ve genellikle üç formdan birini alır. Bu formlar, test numunesinin konfigürasyonu ve hazırlanmasında, tutacağın yerleştirilmesinde ve test hızında birbirinden farklıdır.

Birinci form, pantolon şekli yırtılma testi (trouser shape tear test) olarak adlandırılır ve numunenin bir yarısının ortasını kesen dikdörtgen bir numuneyi içerir. Böylece iki bacak oluşturulur ve numune bir pantolona benzer. Her bacak daha sonra test kulplarından birine yerleştirilir ve ardından yırtılmanın numunenin ortasında devam etmesi için çekilir.

İkinci form, dil yırtma testidir (tongue tear test) ve numunenin ortasında bir çıkıntı olmasını gerektirir. Bu sekme kesilir, böylece numunenin geri kalanı altta ve yanlarda ayrılır, ancak üstten ayrılmaz. Çıkıntı daha sonra üst kısma yerleştirilirken numunenin geri kalanı alt kısma yerleştirilir. Üst kavrama yukarı doğru hareket ettirilirken, her iki taraftaki kesikler numunenin üst kısmına doğru uzatılacak şekilde çıkıntı çekilir ve şerit sonunda serbestçe çekilir. Ardından üst kulpta dikdörtgen bir parça ve içeride "U" şeklinde bir parça bırakılır.

Son olarak, yamuk yırtılma testi (trapezoid tear test). Test numunesi, bir tarafta küçük bir kesi ile ikizkenar yamuk şeklinde kesilir. Numune daha sonra test fikstürüne yüklenir. Böylece kesiğin oluşturduğu yırtık, çeneler birbirinden uzaklaştıkça yayılır. Genellikle numune yönlendirilir, böylece yırtık yatay olarak uzar.

 

Yırtılma (Tear) Testinde Kullanılan Malzeme Türleri Nelerdir?

Bir yırtılma testi genellikle sadece esnek malzemeler üzerinde gerçekleştirilir. Çünkü bu malzemeler kaza sonucu oluşan kırılmalara ve delinmelerin yanı sıra kısmi yırtılmalara (yırtıklar ve delikler) daha duyarlıdır. Tear testinden yararlanan malzemeler tekstil, kumaş, elastomer, kauçuk, polimerler, ambalaj ve kağıt ürünleridir. Bu malzemelerin her biri giyim, tıp, biyomedikal ve dişçilik gibi çok çeşitli endüstrilerde hizmet verebilir.

 

Yırtılma (Tear) Testlerinde Uygulanan Standartlar Nelerdir?

ASTM D1004 Graves Tear Resistance of Plastic Film Sheeting

ASTM D1938 Trouser Tear of Plastic Film and Sheet

ASTM D2261 Fabric Tear Strength Tongue Testing Equipment

ASTM D3574 Testing Equipment for Flexible Cellular Urethane Foams

ASTM D4533 Trapezoid Tearing Strength of Geotextiles

ASTM D5733 Trapezoidal Tear of Nonwoven Fabrics

ASTM D5734 Tearing Strength of Nonwoven Fabrics by Falling-Pendulum (Elmendorf) Apparatus

ASTM D5735 Tear Test of Nonwoven Fabrics by the Tongue Procedure

ASTM D624 Tear Testing for Rubber and Elastomers

ISO 3386 Flexible cellular Foam Compression Stress-Strain

ISO 8067 Flexible Cellular Polymeric Materials Tear Strength

 

Yaygın Yırtılma Testi Uygulamaları Nelerdir?

Tekstil Malzemeleri için Yırtılma Test Cihazları

Tekstil Şerit Test Cihazları

Tekstil Yırtılma Test Cihazları

Kumaşların Dil Yırtılma Mukavemeti

Pantolon, Kanat ve Dil Şekilli Kumaş Numunelerinin Yırtılma Kuvveti Testi

Dokunmamış Kumaşların Yırtılma Direnci

ASTM D624 veya ISO 34-1'e göre Kauçuk Yırtılma Direnci

Geosentetik Yırtılma Test Cihazları

Kumaşların Trapez Yırtılma Mukavemeti

 

Yırtılma testleri (tear testing) hakkında kafanıza takılan sorular ve merak ettikleriniz için hemen Malzeme Test ile iletişime geçin.

 

Tear Testleri (PDF)

 

 

Paylaş: