Shear Strength of Coatings ASTM F1044 / ASTM F1160
Shear Strength of Coatings ASTM F1044 / ASTM F1160

Shear Strength of Coatings ASTM F1044 / ASTM F1160

 

ASTM F1044: Standard Test Method for Shear Testing of Calcium Phosphate Coatings and Metallic Coatings

 

ASTM F1044 test yöntemi, ortam sıcaklıklarında yoğun metal substratlara yapışan sürekli kalsiyum fosfat kaplamaların ve metalik kaplamaların kayma testini (shear testing) kapsar. Yüzey düzlemine paralel olarak, kaplamaların alt tabakalara yapışma derecesini veya kesmede bir kaplamanın iç kohezyonunu (yapışma) değerlendirir.

Tipik olarak n = 6 düz silindirik, kaplanmış numuneler, eşleşen bir muadile yapıştırılır ve bozulana kadar yüklenir.

 

ASTM F1160: Standard Test Method for Shear and Bending Fatigue Testing of Calcium Phosphate and Metallic Medical and Composite Calcium Phosphate/ Metallic Coatings.

 

ASTM F1160 test yöntemi, kalsiyum fosfat kaplamaların ve gözenekli ve gözeneksiz metalik kaplamaların kayma ve eğme yorulma (shear and bending fatigue) performansının belirlenmesi ve kalsiyum fosfat ile aşırı püskürtülmüş metalik kaplamaların eğme yorulma (bending fatigue) performansının belirlenmesi prosedürünü kapsar. Bu test yöntemi, plazma püskürtmeli titanyum ve plazma püskürtmeli hidroksilapatit kaplamalara dayanılarak oluşturulmuştur. Bu test yönteminin diğer kaplamalar için etkinliği belirlenmemiştir. Kayma yorulma modunda (shear fatigue mode), test yöntemi kaplamanın metalik bir substrat üzerindeki yapışkan ve kohezif özelliklerini değerlendirir. Eğme yorulma modunda (bending fatigue mode), test yöntemi hem kaplamanın yapışmasını hem de kaplamanın substrat malzemesi üzerinde sahip olabileceği etkileri değerlendirir.

Bu yöntemler, ortam sıcaklığında havada test yapmakla sınırlıdır. Bu test yöntemleri, bileşenlerin veya cihazların yorulma testlerinde uygulanmaya yönelik değildir; bununla birlikte, gerçek yükleme konfigürasyonunu en yakından kopyalayan test yöntemi tercih edilir.

 

Shear strength of coatings ASTM F1044 / ASTM F1160 hakkında daha detaylı bilgi almak veya fiyat teklifi istemek için hemen Malzeme Test ile iletişime geçin.

 

Paylaş: